Hoe Werken Infrarood Sauna’s?

De beste infrarood sauna’s in België? Ontdek de infraroodsauna’s van X-Trend, dé infrarood expert met meer dan 20 jaar ervaring.

Ontdek ons infrarood sauna gamma en vraag vrijblijvend prijzen & advies aan:

Infrarood Sauna'S 2024 - Infrarood Saunas Van X Trend

Stap 1 van 2 - Infrarood sauna

X-Trend Infrarood Sauna: Prijzen
X-Trend Infrarood sauna
Infraroodsauna Voor Thuis
Infraroodsauna voor thuis | Hoe werkt een infrarood sauna? Ontdek X-Trend

Wat zijn ver infrarood sauna’s (en hoe werken ze)

Badhuizen en sauna’s hebben een lange geschiedenis over de hele wereld, over culturen heen. Het was een manier voor mensen om een koele dag door te brengen terwijl ze werden blootgesteld aan warmte en stoom in speciaal gebouwde kamers.  Deze konden deel uitmaken van het huis van een individu, zoals in het geval van Finland, of openbare badhuizen zoals gebruikt door Romeinen, Grieken, Latijns-Amerikanen en zelfs de Japanners. Het woord “sauna” zelf is afgeleid van het Fins en betekent “badhuis”.

In de vroege sauna’s werden stenen verhit om de kamertemperatuur te verhogen.  Deze werden vervangen door ijzeren kachels. Als de ruimte erg warm en droog werd, werd er een beetje water op gesprenkeld voor vochtige warmte, en werd de vochtigheid geregeld naar gelang de behoeften van de personen. Badhuizen hadden verwarmd water dat stoom produceerde om de temperatuur in de kamers te verhogen. Na de uitvinding van de elektriciteit werden elektrische kachels populair.

Deze ruimten werden op grote schaal gebruikt, niet alleen voor een goede gezondheid en als een stress-buster, maar ook voor het socialiseren. In Rome en Griekenland dienden ze ook voor politieke discussies. Na verloop van tijd begon het in België populair te worden en heeft het verdere veranderingen ondergaan. Van een grote ruimte die enkele gezinnen kon vermaken, is het in de moderne tijd gereduceerd tot een kast die de voordelen van de sauna biedt in het comfort van het huis. De nieuwste en meest populaire variant van de sauna’s zijn de ver-infrarood sauna’s, die wordt verondersteld nog heilzamer te zijn dan de traditionele sauna’s vanwege het gebruik van infrarood licht.

Infrarood Sauna Prijs

Wat zijn infraroodgolven?

Wat Zijn Infraroodgolven?

Zonlicht, zo weten we, bestaat uit een elektromagnetisch spectrum van licht waarvan infrarood licht of golven ook een deel zijn. Het kan niet worden gezien, maar wordt gevoeld als warmte. De infrarode straling, gelegen tussen de rode grens van het zichtbare spectrum en de kortste microgolven, strekt zich uit van 700 nanometer tot 1 millimeter. Van de rode grens van het spectrum tot de verst verwijderde daarvan wordt het, afhankelijk van de golflengte, onderverdeeld in nabij- (700-1300 nm), midden- (1300-3000 nm) en ver-infrarood (3000 nm tot 1000 micron).

Infrarood Sauna Prijs

Hoe Werken Infrarood Sauna'S?
Hoe Werken Infrarood Sauna’s?

Ontdekking van infrarood sauna’s

William Herschel wordt gecrediteerd voor de ontdekking van infrarood in 1800. Hij had het temperatuurverschil tussen de kleuren in het zichtbare spectrum gemeten en geconstateerd dat de temperatuur steeg naarmate de thermometer zich via blauw naar rood bewoog.  Maar toen hij verder ging dan rood aan het einde van het zichtbare spectrum, merkte hij een nog hogere temperatuur op, die niets anders was dan infrarood licht! Sindsdien wordt het gebruikt voor thermische beeldvorming, warmtesensoren en nachtzichtapparatuur.

Een van de meest gebruikte toepassingen is de afstandsbediening, waar infrarode lichtgolven worden gebruikt in de afstandsbediening van de TV om de kanalen te veranderen. Het wordt ook gebruikt in communicatie en netwerken en voor bedrade en draadloze operaties. Toen de voordelen van infrarood sauna’s voor het menselijk lichaam duidelijk begonnen te worden, werd het ook geïntroduceerd in sauna’s ter vervanging van de elektrische kachel.

Infrarood Sauna Prijs

Het Far-Infrarood Mechanisme

De FIR-golflengte kan niet door de ogen worden waargenomen, maar wordt als warmte-energie ervaren.Het oefent rotatie- en vibratiebewegingen uit in moleculaire bindingen en resoneert met cellulaire frequenties, waardoor de epidermale temperatuur stijgt op de huid die eraan wordt blootgesteld. In traditionele sauna’s wordt de ruimte verwarmd voordat de persoon erin gaat. Hier is de omringende lucht heet, wat het zweten veroorzaakt.

Infrarode straling daarentegen kan, afhankelijk van de energiebron, tot 15 cm in de huid doordringen, waardoor het onderhuidse weefsel wordt verwarmd en het lichaam wordt gestimuleerd. Dit werd opgemerkt door chirurg John Harvey Kellogg, die vond dat dit een effectievere manier was om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Hij bouwde in 1891 saunacabines op maat en installeerde de pas uitgevonden Edison gloeilamp als warmtebron.

Hij noemde dit protocol ‘lichttherapie’ en de saunacabines ‘gloeilamplichtbaden’. De eerste sauna werd geïnstalleerd in zijn Battle Creek Sanitarium en bleek heilzaam te zijn voor duizenden van zijn patiënten. Toen hij een replica tentoonstelde op de Chicago Exposition in 1893, maakte een Duitse ondernemer ze na voor massaconsumptie.  Ze waren echter onveilig door het gebruik van onbewaakte elektrische gloeilampen die rondom in de houten kast waren aangebracht. Vervolgens werd het apparaat overgenomen door de Japanners, waar het verder werd verfijnd en een onderdeel werd van het behandelingsmechanisme.

Het keerde terug naar de VS in de jaren 1970 en werd opgepakt door L. Ron Hubbard voor verdere verbetering. Hubbard introduceerde een ontgiftingsprotocol met de infrarood sauna als een belangrijk onderdeel.  Dit was om de schadelijke effecten van pesticiden, voedseladditieven en vervuiling op de menselijke gezondheid tegen te gaan. In 1977 slaagde hij erin LSD-residuen (metabolieten) te elimineren, en in 1979 kwamen in België full-spectrum infrarood sauna’s beschikbaar.Voordelen van infrarood sauna’s

Bij gebruik van FIR in een sauna wordt, in tegenstelling tot bij traditionele sauna’s, de omgevingstemperatuur niet beïnvloed, waardoor het gemakkelijker is om langer in de sauna te blijven.  Het infrarode licht wordt direct op de huid aangebracht, waardoor de huid opwarmt en gaat zweten. Dus in tegenstelling tot een temperatuur van 82 – 88 °C in een traditionele sauna, wordt een FIR sauna slechts verwarmd tot 43 – 63 °C, wat comfortabeler is om in te zitten. Omdat infrarood een natuurlijke energie is, is het ook niet schadelijk en kan het langdurig worden gebruikt.

De diepere penetratie biedt veel meer voordelen dan de oppervlakkige verwarming in de traditionele sauna. U kunt ook sessies hebben van 20 minuten tot 45 minuten, en meer dan eens per dag om de voordelen te ervaren. De infrarood sauna’s zijn ontworpen met het comfort van de gebruiker in het achterhoofd. Ze zijn gebouwd van cederhout, bieden plaats aan één tot vier personen en hebben een deur met glas voor transparantie en om te voorkomen dat men zich opeengepakt voelt. Om het hele lichaam voldoende warmte te geven, zijn rondom en onder de zitting lampen aangebracht voor de kuitspieren.

Er zijn regelaars voorzien om alle lichten aan te doen of sommige uit te schakelen als het te warm wordt voor comfort. U kunt een boek meenemen en een goed ontworpen exemplaar kan zelfs leeslampjes hebben die u aan of uit kunt zetten. Er is ook een voorziening om uw MP3-station aan te sluiten om naar muziek te luisteren. Er zijn ook draagbare varianten die u gemakkelijk kunt opvouwen en opbergen. Deze hebben ook verwarmingskussens voor de voeten en armsgaten waar u een boek kunt vasthouden en lezen!

Infrarood Sauna Prijs

Voordelen voor de gezondheid

Blootstelling aan far-infrarood sauna’s op een periodieke basis is bekend dat het lichaam te ontgiften als gevolg van al het zweten. Infrarood sauna’s zijn ook zeer geschikt voor het beheersen van verschillende ziektebeelden zoals lichaamspijn en vermoeidheid, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlagen van de bloeddruk, het bevorderen van de verwijding van de haarvaten en de bloedcirculatie naar de perifere zenuwen en het verbeteren van de endotheliale functie.

Enkele van de andere voordelen die zijn waargenomen zijn

  • Om de stress te verslaan
  • Voor gewichtsverlies
  • Voor pijnverlichting
  • Verbetering van chronische aandoeningen
  • Verbeterde huidskleur
  • Betere cardiovasculaire gezondheid


De voordelen van een infrarood sauna: video

De voordelen van een infrarood sauna

Andere voordelen van een infrarood sauna

Naast de voordelen voor de gezondheid, zijn ver infrarood sauna’s ook:

  • Het is economisch in tegenstelling tot een traditionele sauna die op maat gemaakt moet worden en geld kost
  • Het neemt geen ruimte in beslag en past in elk deel van uw huis, terwijl een traditionele sauna een aparte ruimte nodig heeft
  • De infrarood sauna’s verbruiken minder energie
  • Het is gemakkelijk te kopen en hoeft alleen maar in elkaar gezet te worden zonder ingewikkelde constructie

Natuurlijk worden er meer studies uitgevoerd om de doeltreffendheid van de infrarood sauna’s te bewijzen in het verbeteren van de algemene gezondheid. Elk rapport bevestigt alleen maar dat de diep doordringende kwaliteit van de infrarood sauna’s voordelen heeft op lange termijn. Het goede ding is de lage investering die nodig is in deze kant-en-klare sauna’s die kunnen worden up en functioneel binnen een paar minuten na ontvangst van de levering.

De algemene functies, zoals de muziek en het bedieningspaneel om de warmte te beheren, verbeteren ook de sauna-ervaring, waardoor dat uw favoriete hoekje in huis wordt. Oh ja, u krijgt ze in verschillende maten, zodat u er een kunt kiezen die bij uw rekening en de beschikbare ruimte past. Ga op zoek naar een betrouwbaar merk en de juiste prijs en u bent er helemaal klaar voor.

Infrarood Sauna Prijs

Koop bij X-Trend

Ontdek de mooie infrarood sauna’s en infraroodcabines van X-Trend Knokke, wij verdelen en plaatsen infraroodcabines over gans België.


Infrarood Sauna Prijs

Werkt de infrarood sauna echt?

Hebben infrarood sauna’s echt een positief effect op de gezondheid? Hier is een blik op het onderzoek. De infrarood sauna presenteert zich vaak als een one-stop wellness winkel die bevordert

Maar zijn hun beweringen gegrond? Laten we eens kijken.

Wat is een infrarood sauna?

Infrarood sauna’s maken gebruik van infrarood licht (IR) om warmte in het lichaam op te wekken. Zij zenden golflengten van licht uit die door de huid worden geabsorbeerd via convectie. Vanaf dat punt stijgt de kerntemperatuur en beginnen de voordelen voor het welzijn te werken.
Er zijn drie soorten infrarode lichtstralen:

– in de buurt
– middellang
– ver

Ze worden onderscheiden naar hun golflengte, en van elk wordt gezegd dat ze unieke voordelen hebben. De verre infraroodstralen worden echter geprezen als de meest heilzame. U vindt dit type sauna in trendy infrarood saunabaden van kust tot kust. Infrarood sauna’s verschillen op verschillende manieren van conventionele sauna’s. Ten eerste wordt in traditionele stoomsauna’s water over hete stenen gegoten om een verwarmde omgeving te creëren. De stoomsauna is dus vochtiger dan de infrarood sauna’s. Bovendien kan de temperatuur in een standaard sauna oplopen tot 91 graden Celsius. Infrarood sauna’s daarentegen hoeven slechts tot ongeveer 49 à 66 graden Celsius te worden verwarmd om het IR-licht optimaal in het lichaam te laten doordringen.

Werkt de infrarood sauna echt?

Infrarood sauna’s bieden tal van schoonheids- en wellnessvoordelen van IR-therapie. Maar zijn ze echt geldig? Hier zijn de claims.

Anti-aging

Ik heb dringend behoefte aan een collageenkuur, dus duimen maar dat de anti-verouderingsclaims van IR-straling waar zijn. Onderzoekers bestudeerden de effecten van IR-straling op de niveaus van type I pro-collageen en MMP-1 (interstitiële collagenase). Een eenmalige blootstelling aan IR-straling binnen 24 uur leidde tot een toename van type I pro collageen en een afname van het MMP-1 niveau.

Bij regelmatige blootstelling aan IR (drie keer per week gedurende vier weken) was daarentegen precies het tegenovergestelde het geval. De onderzoekers vermoeden zelfs dat regelmatige blootstelling aan IR kan leiden tot lichte veroudering en schade aan het bindweefsel. Jakkes. Excuseer me terwijl ik de wiskunde doe om te zien of ik mijn sweater in evenwicht kan houden om het een wash…. te noemen

Gewichtsverlies

Een studie uit 2008 over de effecten van far-infrarood sauna therapie op mensen met type II diabetes. De deelnemers brachten drie keer per week 20 minuten door in een infraroodsauna, gedurende drie maanden. De onderzoekers stelden vast dat de voordelen van een infraroodsauna ook kunnen leiden tot een vermindering van de tailleomtrek en de bloeddruk. De verbeteringen strekten zich echter niet uit tot gewichtsverlies. Het effect van zweettherapie op het metabolisme en de calorieverbranding kan echter niet worden genegeerd. Een deskundige op het gebied van antiveroudering en levensverlenging merkte al snel op dat saunabezoek legitieme voordelen heeft.

Zweten maakt deel uit van het complexe thermoregulatieproces van het lichaam, dat de hartslag, de polsslag en het metabolisme aanzienlijk verhoogt en veel energie verbruikt. Hoewel het vochtgehalte na een saunabeurt kan stijgen, is dat niet het geval voor het caloriegehalte. Regelmatig gebruik van de sauna…. kan net zo effectief zijn om het cardiovasculaire systeem te conditioneren en calorieën te verbranden als gewone lichaamsbeweging. Een training overslaan, je koesteren in de warmte van de sauna en toch de vruchten plukken van cardio en calorieverbranding?

Infrarood Sauna Prijs

Vermoeidheid

Waon-therapie is een Japanse ver-infraroodsauna die zich laat vertalen als “kalmerende warmtetherapie”. In 2015 voerde hun onderzoeksinstituut een studie uit naar de effecten van hun IR-behandeling op het chronisch vermoeidheidssyndroom. De deelnemers zaten gedurende vier weken, vijf dagen per week, 15 minuten in een infraroodsauna.

Hun waargenomen vermoeidheid verminderde aanzienlijk na de behandeling met de infrarood sauna’s. Zij meldden ook dat zij de behandeling in een betere stemming en met minder stress verlieten. Aangezien echter slechts 10 deelnemers aan de studie hebben deelgenomen, moeten de resultaten met een korreltje zout worden genomen. Persoonlijk heb ik niet veel verschil gemerkt in mijn vermoeidheidssymptomen na de IR behandeling. Maar ik voel me ontspannen en uitgerust, dus dat is een pluspunt.

Depressie

Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin in Madison publiceerden in 2016 een studie waarin werd gekeken naar het effect van hyperthermie bij de behandeling van depressieve stoornissen. De deelnemers zaten naast infraroodlampen en verwarmingsspiralen tot hun lichaamstemperatuur 38 graden Celsius bereikte. Daarna schakelden ze de infrarood apparaten uit en rustten ze 60 minuten. Een indrukwekkende 40 procent van de deelnemers vertoonde aanzienlijk minder tekenen van depressie na slechts één sessie. Zij meldden ook dat zij zich zes weken na de infraroodbehandeling nog steeds beter voelden.

De onderzoekers denken dat de warmte van de infrarood sauna de aanmaak van serotonine stimuleert, een belangrijke neurotransmitter die de stemming regelt. Hoewel u uw medicijnen niet per se hoeft in te ruilen voor de infraroodsauna, kan het een goede aanvulling zijn om u te helpen de blues te bestrijden. Ik wil dat alle geclaimde voordelen van de infrarood sauna waar zijn.

Tenminste om de kosten van de behandeling te rechtvaardigen. Onderzoek ondersteunt echter slechts enkele van de beweringen, terwijl andere twijfelachtig blijven. Aangezien ik de warmte echt waardeer en geen negatieve bijwerkingen heb opgemerkt, denk ik niet dat ik mijn gewoonte van infraroodsauna snel zal opgeven.

Infrarood Sauna'S 2024 - Infraroodsauna Tips 9
infrarood sauna’s

Hoe werkt een infrarood sauna?

Als u ooit een traditionele sauna hebt geprobeerd, herinnert u zich misschien de hoge warmte, de hete stenen en de stoom. Deze manier van verwarmen is al honderden jaren niet veel veranderd. Infraroodsauna’s zijn steeds populairder geworden vanwege de lagere, comfortabelere temperaturen en het verband met mogelijke wellnessresultaten.

Over infrarood warmte

Infraroodwarmte ontstaat op natuurlijke wijze, net als de warmte die we van de zon voelen. Het wordt al vele jaren door medici gebruikt in apparaten zoals warmtelampen. Infrarood is volkomen veilig en verschilt sterk van UV of microgolven.

Infrarood Sauna Prijs

Het spectrum wordt hieronder geschetst:  De grondbeginselen

Infrarood wordt uitgezonden door verwarmingsplaten.

Verschillende sauna’s gebruiken verschillende materialen voor de verwarming. In een infraroodsauna wordt infraroodwarmte uitgestraald door verwarmingspanelen binnenin de sauna. Dit is een gepatenteerde technologie waarvan is bewezen dat ze een emissiviteit van 99% bereikt. Dat is meer infrarood vermogen dan welke andere sauna ter wereld ook. Wat betekent dit? In sommige sauna’s krijg je veel minder infraroodwarmte en een hoger volume aan cabinewarmte. Zonder een hoge emissiviteit ontvangt het lichaam niet de optimale hoeveelheid of kwaliteit infraroodstraling.

Hoge hitte is onnodig

Degenen die een traditionele hot stone of stoomsauna hebben gebruikt, vinden deze vaak oncomfortabel. De hoge warmtedruk en ademhalingsmoeilijkheden weerhouden sommige mensen ervan naar dit type sauna te gaan. Infraroodsauna’s hebben dit probleem niet, omdat zij optimaal zijn bij lagere temperaturen (tussen 45 en 58 graden Celsius).

Infrarood dringt diep door in het lichaam

Het bijzondere van infrarood is zijn vermogen om diep in het lichaam door te dringen en de lichaamstemperatuur te verhogen. Traditionele sauna’s daarentegen verwarmen alleen de oppervlakte van de huid om oppervlakkig zweten te veroorzaken.

De bloedvaten verwijden zich, wat de bloedcirculatie kan bevorderen.

Terwijl u in de sauna zit, is er een licht hyperthermia-effect dat de bloedvaten verwijdt. De verwijding leidt tot een lichte verhoging van de hartslag, wat de bloedcirculatie kan bevorderen.

Gebruik van infrarood sauna’s

Het resultaat van infrarood sauna’s is een reinigende, therapeutische transpiratie. Ze zijn een ideaal product voor iedereen die zijn lichamelijk en geestelijk welzijn wil verbeteren. Voor meer informatie over onderzoeken naar infrarood sauna’s, zie ons eerdere artikel. Wij geven geen medisch advies. Wij raden u aan een arts te raadplegen als u niet zeker weet of een infraroodsauna voor u geschikt is. Voor de beste resultaten moeten onze infrarood sauna’s worden gebruikt in combinatie met een goed dieet en een goed bewegingsprogramma. Individuele resultaten kunnen variëren.

Mensen zoeken ook naar:

infrarood sauna hoe lang
voordelen infrarood sauna
infrarood sauna ervaringen
infrarood sauna bezoeken

Beste infrarood sauna