Infrarood Sauna Versus Traditionele Sauna

De beste infrarood sauna kopen? Ontdek de infrarood sauna’s van X-Trend ®, dé infrarood expert in België.

Ontdek ons infrarood cabine gamma en vraag vrijblijvend prijzen & advies aan:

Sauna 2024 - Infrarood Saunas Van X Trend

Stap 1 van 2 - Infrarood sauna

X-Trend Infrarood Sauna: Prijzen
X-Trend Infraroodsauna

Infrarood sauna versus traditionele sauna: De verschillen, overeenkomsten, en de voordelen van elke modaliteit

Stralend, warm licht van de infrarood cabine beïnvloedt het lichaam om transformatie op cellulair niveau te creëren, en is daarom in staat om een cascade van gezondheidsvoordelen te bieden buiten het bereik van wat vele andere warmte therapie modaliteiten bieden. Zowel de traditionele sauna als de infrarood cabine vallen onder de noemer warmtetherapie en delen de naam “sauna”.

Traditionele sauna’s en infraroodcabines verschillen echter sterk van elkaar door het mechanisme van de opgewekte warmte, en produceren daarom significant verschillende resultaten op de menselijke fysiologie. Uiteindelijk komt de beslissing om een vorm van warmtetherapie te volgen voort uit de wens om gezondheid en welzijn te maximaliseren. Om de juiste sauna voor u te vinden moet u zich vertrouwd maken met de werking van elk type sauna, zodat u inzicht krijgt in de reactie van het lichaam op het betreffende mechanisme van warmteopwekking.

Sauna: De etymologie

Sauna is een hedendaagse term die wordt gebruikt om elk verwarmingssysteem te beschrijven dat bedoeld is om overvloedig zweten te creëren. Sauna is een van de enige woorden in het Engels woordenboek met zijn wortels in de Finse taal. Sauna’ (uitgesproken als: saw-na) betekent badhuis in het Fins. Vele talen hebben het Finse woord, sauna, geleend om gefabriceerde eenheden van gecontroleerde warmte te beschrijven.

Hoewel Finland zeker niet het enige land is dat warmtetherapie toepast, heeft het wel een traditie die al duizenden jaren een vaste plaats in hun cultuur inneemt. Het gebruik van de term sauna in het Engels verwijst niet specifiek naar de verwarmingsstructuren die in Finland worden gebruikt, maar eerder naar de algemene structuur die tot doel heeft het lichaam te verwarmen en intens te zweten, ongeacht de methode die wordt gebruikt om de temperatuur te verhogen.

Sauna is een term geworden die wordt gebruikt om een breed scala van structuren van gecontroleerde warmte te beschrijven, ongeacht het mechanisme: De fundamentele functie achter de creatie van traditionele en infrarood cabines is heel verschillend. Inzicht in het type warmte dat wordt gegenereerd in de traditionele versus de infrarood cabine onthult de onderscheidende voordelen voor de gezondheid die elke modaliteit biedt.

Infrarood Sauna Prijs
Sauna: De Etymologie
Infrarood Versus Traditionele Sauna

De wortels van een traditionele sauna? Een korte geschiedenis

De Wortels Van Een Traditionele Sauna

De traditionele sauna is geworteld in de Finse cultuur en heeft zich in de loop van duizenden jaren ontwikkeld tot een van de pijlers van dit land. Voor de inwoners van Finland is een sauna geen luxe, maar een noodzaak. Er is gemiddeld bijna één sauna per huishouden (er zijn er 3 miljoen in Finland voor een bevolking van 5 miljoen). De meeste sauna’s met droge warmte die tegenwoordig in de ontwikkelde landen te vinden zijn, zijn gebaseerd op de moderne constructie van het Finse archetype.

Vóór de opkomst van het allopathische medische systeem werden bijna alle Finse baby’s in de sauna geboren. Er is zelfs een sauna in het Finse parlementsgebouw. Van geboorte tot belangrijke politieke beslissingen, sauna’s zijn het doek waarop het Finse verhaal is geschilderd. De vroegst bekende saunastructuren dateren van 2000 jaar geleden en werden in de aarde gegraven en bekleed met steen.

De structuur in Finland is in de loop van duizenden jaren sterk geëvolueerd. Saunabehandeling is de hoeksteen van de Finse cultuur. De verering van het land voor de gezondheidsvoordelen, de traditie en de steun van de gemeenschap hebben het tot een van de wereldleiders in IR therapie gemaakt. 


Infrarood Sauna Prijs

Wat is een traditionele sauna?

Wat Is Een Traditionele Sauna?

Traditionele sauna’s worden ook wel droge sauna’s genoemd, beide afkomstig uit de Finse cultuur, en zijn nu te vinden in spa’s, sportscholen, en hotels over de hele moderne wereld. De droge sauna wordt verwarmd met een elektrisch apparaat dat de daarop geplaatste stenen, de wanden van de ruimte en de daarin aanwezige lucht verwarmt.

De structuren zijn gemaakt van hout: ze voelen aan en zien eruit als kleine hutten. De temperatuur van deze units ligt over het algemeen tussen 71 en 93 graden Celsius. Om de temperatuur van de ruimte te verhogen en wat vochtigheid toe te voegen, wordt water over de verwarmde stenen gegoten. Heel vaak zijn deze eenheden van warmtetherapie gemeenschappelijk, maar ze kunnen ook worden ingebouwd in particuliere woningen.

De traditionele is doeltreffend als warmte therapie modaliteit omdat zij in staat zijn de kerntemperatuur van het menselijk lichaam te verhogen en zo overvloedig zweten te veroorzaken. De ongelooflijk hoge temperatuur van deze apparaten kan voor veel mensen oncomfortabel zijn. De ervaring kan de drempel van de gebruikers overschrijden en velen zullen niet in staat zijn het volle voordeel van de warmtetherapie te benutten, gewoon omdat de luchttemperatuur extreem hoog is.

Infrarood Sauna Prijs

Wat is een infrarood sauna?

Wat Is Een Infrarood Sauna?

Eigenlijk zou men een infrarood cabine eerder een ‘lichtbad’ kunnen noemen. De originele infrarood cabines, gebouwd door Dr. Harvey Kellogg aan het einde van de negentiende eeuw, werden ‘gloeilamp lichtbaden’ genoemd. Net als de traditionele sauna’s wordt het infrarood lichtbad omsloten door een houten constructie die lijkt op een kleine cabine. Het nabij-, midden- en ver-infrarood licht zijn natuurlijk voorkomende delen van het brede spectrum van licht dat van de zon uitgaat.

Het infraroodspectrum is onzichtbaar voor het oog, maar wordt gevoeld als warmte. De infraroodstralers in de behuizing verhogen de temperatuur tot 38 à 66 graden Celsius. Door de aard van de golflengtes van het infrarode licht is er niet veel temperatuursverhoging nodig om een diepgaand effect op het lichaam te hebben. Het infrarode licht kan gemakkelijk doordringen in het huidmembraan en het zachte weefsel van het lichaam bereiken.

De kerntemperatuur van het lichaam wordt van binnenuit verhoogd en is niet afhankelijk van hoge buitentemperaturen om zweten op te wekken. Aangezien het infrarode licht voorbij het aanvankelijke membraan van de huid sijpelt om in het zachte weefsel van het lichaam door te dringen, reageert het cellulaire mechanisme van het lichaam in opwinding. De menselijke vorm bestaat uit 50 triljoen cellen, elke cel in het lichaam heeft wat kan worden beschouwd als een “energiecentrale”: de mitochondriën, waar ATP (Adenosine Tri-Phosphate) ontstaat. De mitochondriën zijn zeer gevoelig voor alle licht en bijzonder gevoelig voor diep doordringende infrarode stralen. Zodra het lichaam wordt blootgesteld aan infrarood licht, wordt de ATP productie exponentieel gestimuleerd.
 

Infrarood Sauna Prijs

Stralingswarmte versus convectiewarmte

Traditionele sauna’s zijn afhankelijk van convectiewarmte door middel van elektrische elementen of houtbrandstof en verwarmen de lucht in de afgesloten ruimte. Blootstelling aan de verwarmde lucht verwarmt de interne temperatuur van het lichaam. De aard van convectiewarmte vereist dat hoge temperaturen worden bereikt om de kerntemperatuur van het menselijk lichaam te beïnvloeden. Infraroodcabines daarentegen vertrouwen op stralingswarmte.

Het licht van de infraroodstralers dringt direct door in het fysiologische netwerk van het lichaam en heeft een gestroomlijnd effect op de moleculaire structuur. Stralingswarmte staat in directe wisselwerking met het lichaam, terwijl convectiewarmte een secundaire relatie heeft met de menselijke fysiologie. Het lichaam reageert harmonieus op de frequentie van het infrarode lichtspectrum en de cellulaire structuren van het lichaam worden aangestoken door de absorptie van het licht.

Traditionele sauna’s verwarmen de luchttemperatuur van de sauna. Elke thermische therapie heeft residuele gezondheidsvoordelen op het lichaam, maar ze zijn beduidend minder in vergelijking met de kracht van infrarood licht.


Infrarood Sauna
infrarood cabine

Praktische Voordelen Van Het Infrarood Licht versus Traditionele Sauna’s

 • Kortere opwarmingstijd
 • Minder stroomverbruik
 • Lagere temperaturen

Infrarood cabines zijn niet afhankelijk van een verhoogde warmte om effectief te zijn; ze hebben een inherent effect vanwege de uitstralende lichtfrequentie. De infrarood cabine is minder tijdrovend dan de traditionele sauna omdat de infrarood sauna niet uitsluitend afhankelijk is van extreem hoge temperaturen. Traditionele sauna’s zijn niet effectief als er geen bijbehorende warmte is.

Het duurt ruwweg een uur om de optimale temperatuur te bereiken voor een traditionele sauna. Dit betekent dat u uw tijd dienovereenkomstig moet plannen. Traditionele sauna’s kunnen niet spontaan worden gebruikt en moeten 85 – 93 graden Celsius bereiken om effectief te zijn; natuurlijk is er tijd nodig om deze temperaturen te bereiken.

Infrarood cabines daarentegen hoeven niet voorverwarmd te worden. Het blootstellen van het lichaam aan de straling van het infrarode licht heeft een krachtig effect op het fysiologische netwerk zonder de warmte te verhogen. Natuurlijk, als uw voorkeur uitgaat naar het voorverwarmen van uw infrarood cabine, duurt het ongeveer 15-20 minuten om de ongeveer 43 graden Celsius te bereiken.

Infrarood Sauna Prijs


Gezondheidsvoordelen van een infrarood cabine versus traditionele sauna: het zit ‘m in het licht

De reactie van het lichaam op het infraroodspectrum heeft gezondheidsvoordelen die exclusief zijn voor dit type warmtetherapie. Alle warmtetherapie, ook traditionele sauna’s, produceren positieve resultaten op het netwerk van het lichaam, waaronder een verbeterde bloedsomloop, cardiovasculaire gezondheid en overvloedige transpiratie voor ontgifting. Er zijn echter enkele krachtige transformerende gezondheidsvoordelen die alleen beschikbaar zijn door blootstelling aan infrarood licht.

De sleutel ligt in de specifieke manier waarop de celstructuren in het lichaam reageren op de frequentie van infrarood licht. Absorptie van het brede spectrum van infrarood licht door het huidmembraan levert deze exclusieve gezondheidsvoordelen op:

 • Neurogenese (productie van nieuwe hersencellen)
 • Verhoogde productie van collageen
 • Versnelde productie van menselijke groeihormonen (verantwoordelijk voor het verhogen van de spierspanning en het verminderen van vetweefsel.)
 • Verbeterde Insulinegevoeligheid (noodzakelijk voor behandeling en preventie van Type I diabetes)
 • Verhoogde ATP productie (Hyper oxygenatie van het bloed)
 • Evenwichtige Serotonine productie (gestabiliseerde stemmingen)
 • Ondersteunt de endocriene gezondheid (bijnier ondersteuning)
 • Sneller herstel van blessures (inclusief herstel van skelet, bindweefsel en spieren)
 • Verhoogde Lymfatische Gezondheid

Kortom, blootstelling aan de infrarode lichtgolven, zelfs zonder verhoogde warmte heeft diepgaande positieve effecten op de volgende ziekten:

Hersendegeneratieve ziekten:

 • Ziekte van Parkinson
 • Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
 • Ziekte van Alzheimer

Infrarood licht helpt ook bij de preventie en het herstel van ziekten die ontstaan door een gebrek aan endocriene gezondheid, zoals:

 • Reumatoïde artritis
 • Fibromyalgie
 • Schildklier onevenwichtigheden
 • Burn-out van de bijnieren

Blootstelling aan infrarode golflengten heeft ook diepgaande anti-verouderingseffecten, helpt bij het handhaven van een ideaal gewicht, stabiliseert de stemming en versnelt het herstel van blessures. Naast de exclusieve gezondheidsvoordelen die de infrarood cabine biedt: het ontgiftingsprotocol neemt exponentieel toe door hevig zweten.

Cardiovasculaire gezondheid en verbeterde circulatie zijn ook krachtige motiverende factoren om infrarood cabine therapie te kiezen boven de traditionele droge sauna. Alle gezondheidsvoordelen van de traditionele therapie zijn ook toegankelijk via het gebruik van een infraroodcabine: Bovendien zijn er een groot aantal gezondheidsvoordelen exclusief aan de blootstelling van infrarood licht.

Sauna 2024 - Infrarood Sauna X Trend Lichttherapie
sauna - maart 2024

Breed spectrum infrarood cabine voor ontspanning

De lagere temperaturen van de infrarood cabine zorgen voor een veel gastvrijere en aangenamere omgeving. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij de temperatuur van 93 graden Celsius in de traditionele sauna. In plaats van te moeten vechten tegen de te hoge temperaturen van de traditionele sauna, is de infraroodwarmte gastvrij en aangenaam. Ontspanning voelt niet alleen goed, maar is ook noodzakelijk voor een optimale gezondheid.

De infrarood cabine haalt het lichaam uit de sympatische dominantie (vechten of vluchten) en verleidt het tot de parasympathische tak (rust en ontspanning) van het autonome zenuwstelsel. Veel chronische aandoeningen kunnen worden veroorzaakt door stress en het vinden van een toevluchtsoord van rust en dus ontspanning kan noodzakelijk zijn voor een optimale gezondheid. De warme tinten van het infrarode lichtspectrum baden u in de natuurlijke ontspanning waar uw lichaam naar hunkert.

Een kort overzicht van de verschillen tussen infrarood cabines en traditionele sauna’s

Het vergelijken van de traditionele sauna met de infrarood cabine is natuurlijk wanneer u beslist om de reis van de warmtetherapie aan te vatten. In werkelijkheid is er geen vergelijking: Ze delen de naam ‘sauna’, maar de aparte aard van het infrarode stralingslicht verandert de biochemie aanzienlijk, zodat deze methode van warmtetherapie exponentieel gunstiger is voor de gezondheid.

Blootstelling aan het volledige infrarode lichtspectrum opent het lichaam voor zijn eigen genezingsmechanisme, omdat het danst in relatie tot de lichtfrequentie. Warme tinten van licht omhullen het lichaam in de ontspannende omgeving van de infrarood cabine, terwijl het cellulaire transformatie stimuleert om uw gezondheid en welzijn te optimaliseren. Traditionele droge sauna’s verbleken bij vergelijking met de transformatieve en transcendente resultaten die worden geproduceerd door regelmatig gebruik van de infrarood cabine.

Infrarood Sauna Prijs

Infrarood of een Traditionele Sauna?

Een infraroodcabine is beter omdat hij beter in de huid doordringt dan een traditionele sauna. Het veroorzaakt ook minder stress op het lichaam, en is minder belastend voor het cardiovasculaire systeem. Het duurt langer om een infrarood cabine op te warmen, maar het blijft veel langer warm na je eruit komt. Een traditionele sauna warmt sneller op, maar koelt ook weer sneller af. Het is ook niet zo goed in het doordringen van de huid, en het veroorzaakt een grote hoeveelheid stress op het cardiovasculaire systeem als gevolg van de hoge temperaturen die betrokken zijn bij het creëren van stoom voor dit type sauna.

Mensen zoeken ook naar:

infraroodcabine
infraroodsauna kopen
infrarood sauna werking
infrarood sauna gebruik

voordelen van een vacuumsealer