Infraroodsauna werking

De beste infraroodsauna’s in België? Ontdek de infraroodsauna’s van X-Trend, dé infrarood expert met meer dan 20 jaar ervaring.

Ontdek ons infraroodsauna gamma en vraag vrijblijvend prijzen & advies aan:

Infraroodsauna 2024 - Infrarood Saunas Van X Trend

Stap 1 van 2 - Infrarood sauna

X-Trend Infrarood Sauna: Prijzen
X-Trend Infraroodsauna

Wat zijn ver infraroodsauna’s en wat is de infraroodsauna werking

Badhuizen en sauna’s hebben een lange geschiedenis over de hele wereld, over culturen heen. Het was een manier voor mensen om een koele dag door te brengen terwijl ze werden blootgesteld aan warmte en stoom in speciaal gebouwde kamers. Deze konden deel uitmaken van het huis van een individu, zoals in het geval van Finland, of openbare badhuizen zoals gebruikt door Romeinen, Grieken, Latijns-Amerikanen en zelfs de Japanners.

Het woord “sauna” zelf is afgeleid van het Fins en betekent “badhuis”. In de vroege sauna’s werden stenen verhit om de kamertemperatuur te verhogen. Deze werden vervangen door ijzeren kachels. Als de ruimte erg warm en droog werd, werd er een beetje water op gesprenkeld voor vochtige warmte, en werd de vochtigheid geregeld naar gelang de behoeften van de
personen
.

Badhuizen hadden verwarmd water dat stoom produceerde om de temperatuur in de kamers te verhogen. Na de uitvinding van de elektriciteit werden elektrische kachels populair. Deze ruimten werden op grote schaal gebruikt, niet alleen voor een goede gezondheid en als een stress-buster, maar ook voor het socialiseren. In Rome en Griekenland dienden ze ook voor politieke discussies. Na verloop van tijd begon het in België populair te worden en heeft het verdere veranderingen ondergaan.

Van een grote ruimte die enkele gezinnen kon vermaken, is het in de moderne tijd gereduceerd tot een kast die de voordelen van de sauna biedt in het comfort van het huis. De nieuwste en meest populaire variant van de sauna is de ver-infrarood sauna, die wordt verondersteld nog heilzamer te zijn dan de traditionele sauna’s vanwege het gebruik van infrarood licht.

Infrarood Sauna Prijs
Infraroodsauna
Infraroodsauna

Wat zijn infraroodgolven?

Zonlicht, zo weten we, bestaat uit een elektromagnetisch spectrum van licht waarvan infrarood licht of golven ook een deel zijn. Het kan niet worden gezien, maar wordt gevoeld als warmte. De infrarode straling, gelegen tussen de rode grens van het zichtbare spectrum en de kortste microgolven, strekt zich uit van 700 nanometer tot 1 millimeter. Van de rode grens van het spectrum tot de verst verwijderde daarvan wordt het, afhankelijk van de golflengte, onderverdeeld in nabij- (700-1300 nm), midden- (1300-3000 nm) en ver-infrarood (3000 nm tot 1000 micron).

Infrarood Sauna Prijs

Voordelen van FIR Sauna

Bij gebruik van FIR in een sauna wordt, in tegenstelling tot bij traditionele sauna’s, de omgevingstemperatuur niet beïnvloed, waardoor het gemakkelijker is om langer in de sauna te blijven. Het infrarode licht wordt rechtstreeks op de huid aangebracht, waardoor de huid opwarmt en gaat zweten. Dus in tegenstelling tot een temperatuur van 82 – 88 °C in een traditionele sauna, wordt een FIR sauna slechts verwarmd tot 43 – 63 °C, wat comfortabeler is om in te zitten.

Omdat infrarood een natuurlijke energie is, is het ook niet schadelijk en kan het langdurig worden gebruikt. De diepere penetratie biedt veel meer voordelen dan de oppervlakkige verwarming in de traditionele sauna. U kunt ook sessies hebben van 20 minuten tot 45 minuten, en meer dan eens per dag om de voordelen te ervaren. De infraroodsauna’s zijn ontworpen met het comfort van de gebruiker in het achterhoofd.

Ze zijn gebouwd van cederhout, bieden plaats aan één tot vier personen en hebben een deur met glas voor transparantie en om te voorkomen dat men zich opeengepakt voelt. Om het hele lichaam voldoende warmte te geven, zijn rondom en onder de zitting lampen aangebracht voor de kuitspieren. Er zijn regelaars voorzien om alle lichten aan te doen of sommige uit te schakelen als het te warm wordt voor comfort.

U kunt een boek meenemen en een goed ontworpen exemplaar kan zelfs leeslampjes hebben die u aan of uit kunt zetten. Er is ook een voorziening om uw MP3-station aan te sluiten om naar muziek te luisteren. Er zijn ook draagbare varianten die u gemakkelijk kunt opvouwen en opbergen. Deze hebben ook verwarmingskussens voor de voeten en armsgaten waar u een boek kunt vasthouden en lezen!

Infrarood Sauna Prijs

Voordelen voor de gezondheid

Blootstelling aan far-infraroodsauna op een periodieke basis is bekend dat het lichaam te ontgiften als gevolg van al het zweten. FIR sauna is ook zeer geschikt voor het beheersen van verschillende ziektebeelden zoals lichaamspijn en vermoeidheid, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verlagen van de bloeddruk, het bevorderen van de verwijding van de haarvaten en de bloedcirculatie naar de perifere zenuwen en het verbeteren van de endotheliale functie.

Enkele van de andere voordelen die zijn waargenomen zijn

 • Om de stress te verslaan
 • Voor gewichtsverlies
 • Voor pijnverlichting
 • Verbetering van chronische aandoeningen
 • Verbeterde huidskleur
 • Betere cardiovasculaire gezondheid

Andere voordelen

Naast de voordelen voor de gezondheid, zijn ver infraroodsauna’s ook:

 • Het is economisch in tegenstelling tot een traditionele sauna die op maat gemaakt moet worden en geld kost
 • Het neemt geen ruimte in beslag en past in elk deel van uw huis, terwijl een traditionele sauna een aparte ruimte nodig heeft
 • De FIR sauna’s verbruiken minder energie
 • Het is gemakkelijk te kopen en hoeft alleen maar in elkaar gezet te worden zonder ingewikkelde constructie

Natuurlijk worden er meer studies uitgevoerd om de doeltreffendheid van de far infraroodsauna’s te bewijzen in het verbeteren van de algemene gezondheid. Elk rapport bevestigt alleen maar dat de diep doordringende kwaliteit van de FIR sauna voordelen heeft op lange termijn. Het goede ding is de lage investering die nodig is in deze kant-en-klare sauna’s die kunnen worden up en functioneel binnen een paar minuten na ontvangst van de levering.

De algemene functies, zoals de muziek en het bedieningspaneel om de warmte te beheren, verbeteren ook de sauna-ervaring, waardoor het uw favoriete hoekje in huis wordt. Oh ja, u krijgt ze in verschillende maten, zodat u er een kunt kiezen die bij uw rekening en de beschikbare ruimte past. Ga op zoek naar een betrouwbaar merk en de juiste prijs en u bent er helemaal klaar voor. Alle merken vermelden meestal een lage ELF. Als u niet weet wat dat is en of u zich zorgen moet maken, lees dan verder.

Infrarood Sauna Prijs

ELF/EMF kennen

Alle elektrische gadgets, inclusief elektriciteitsleidingen, elektrische bedrading en elektrische apparaten produceren extreem laagfrequente elektromagnetische velden, een soort straling met een zeer lage energie die zich in lange golven verplaatst. Er is bezorgdheid geuit over het effect van ELF/EMF op de menselijke gezondheid, en deze bezorgdheid is ook geuit over de far infraroodsauna’s, aangezien deze ook elektrische bedrading hebben.

Het is bemoedigend dat een door de WHO ingestelde werkgroep die de effecten moest bestuderen, tot de conclusie is gekomen dat de elektrische ELF-velden waarmee mensen in het algemeen in aanraking komen, geen nadelige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Terwijl alleen zeer sterke magnetische velden op korte termijn een effect kunnen hebben, is ook gebleken dat langdurige blootstelling geen directe gevolgen heeft voor de gezondheid.

Het ziet ernaar uit dat u niet fout kunt gaan door te investeren in een ver infrarood sauna, en er in feite alleen maar voordeel uit kunt halen. Geniet dus van het rode licht en kom er verjongd uit!

Beginnen met een infrarood sauna

Zoals bij elk trainingsprogramma moet u uw lichaam voorzichtig laten wennen aan de infraroodsauna door te beginnen met kortere saunasessies bij lagere temperaturen en voldoende tijd tussen de saunasessies in te nemen. Als u al ervaren bent in warmtetherapie, kunt u het proces van opbouwen naar dagelijkse sessies van een uur versnellen, maar als u nieuw bent met warmtetherapie, moet u de dagelijkse sessies langzaam en gestaag aanpakken. Hier is een basisformule die u kunt gebruiken als leidraad voor het gebruik van een infraroodsauna:

1. Begin uw eerste saunabeurt in de infraroodsauna.

Blijf niet langer dan 15-20 minuten in de sauna. Neem een dag vrij tussen de sessies. Herhaal het programma gedurende 1-2 weken, zodat het lichaam kan wennen aan het licht en de warmte.

2. Na twee weken kunt u de temperatuur langzaam opvoeren als u een zekere tolerantie ontwikkelt.

U kunt ook beginnen de tijd die u in de sauna doorbrengt te verhogen tot 20-30 minuten. Zelfs als u een dag vrij neemt tussen saunasessies, kunt u een extra sessie per week toevoegen. Doe dit gedurende 1-2 weken.

Infrarood Sauna Prijs

3. In de 4e week kunt u al beginnen met dagelijkse saunabezoeken.

Ga na hoe je je voelt tijdens en na de sessies. Hou de duur van de sessie onder de 40 minuten. Zelfs als de temperatuur niet erg hoog is, zult u er de vruchten van kunnen plukken.

4. Verder gebruik van de sauna

Vergeet niet dat u ten minste één dag per week vrij moet nemen om uw lichaam de kans te geven te herstellen van al het zweten. Na zes tot acht weken kunt u gaan experimenteren met wat voor uw lichaam prettig voelt. Elke dag is anders. Sommige dagen kunt u gerust 60 minuten in de sauna doorbrengen, terwijl u op andere dagen misschien minder tijd nodig hebt. Het is niet aanbevolen om langer dan 60 minuten in de sauna door te brengen. Als u meer tijd in de sauna wilt doorbrengen, overweeg dan een ochtend- en een avondsessie.

Micro sauna: 2 tot 3 keer per dag.

Een goede manier om het contact van uw lichaam met de genezende stralen van infrarood licht te vergroten, is om sessies met kortere tussenpozen gedurende de dag te houden. Zo kunt u de mitochondriale activiteit stimuleren en de kwaliteit van uw bloed gedurende de dag verbeteren. Deze specifieke aanpak is zeer geschikt voor mensen die hun bloedsomloop willen verbeteren en gewrichtspijn willen verlichten. Het stimuleren van de mitochondriën stimuleert vaak een positieve circulatie en is bijzonder nuttig en heilzaam voor mensen die aan artritis lijden of herstellen van gewrichtsletsels. Dit zal helpen om chronische ontsteking te verminderen.

Als u gewrichtspijn wilt verlichten, gebruik de infraroodsauna dan meerdere keren per dag met lagere temperaturen en kortere saunasessies. Voor mensen met stemmingsstoornissen zoals angst of depressie hebben de endorfines die vrijkomen bij blootstelling aan infrarood licht een positief effect op neurotransmitters en de opname van serotonine. Met name mensen met een seizoensgebonden affectieve stoornis (S.A.D.) zouden regelmatig gedurende de dag naar de sauna willen gaan zonder meer dan 10-15 minuten per saunagang te hoeven doorbrengen. Nogmaals, stel de temperatuur niet te hoog in.

Infrarood Sauna Prijs

Gezondheid van de longen

Meerdere malen per dag naar een korte infraroodsauna gaan helpt veel om ontstekingen en infecties in de longen te verminderen. De reden hiervoor is tweeledig. Ten eerste verbeteren de droge warmte en het licht de werking van de mitochondriën in alle cellen van het lichaam en brengen ze meer bloed naar de longstreek. Ten tweede helpen de Himalaya zoutwanden slijmophopingen en infecties in de longen te elimineren. Het inademen van het helende zout helpt het lichaam te ontdoen van hardnekkige longinfecties en een gezond longstelsel te creëren.

Gezondheidstoestanden die speciale aandacht vereisen bij het gebruik van een infraroodsauna zijn

 • Psoriasis
 • Hartziekte
 • Hoge bloeddruk

Hoewel het waar is dat infraroodsauna’s uitstekende diensten kunnen bewijzen voor een verscheidenheid van aandoeningen, is het belangrijk deze vorm van therapie met uiterste voorzichtigheid te benaderen als u lijdt aan psoriasis, hartaandoeningen, kanker of hoge bloeddruk. Voor mensen met bijzondere gezondheidsproblemen is het belangrijk de temperatuur van de sauna laag te houden, evenals de tijd. Hoewel psoriasispatiënten zeer goed reageren op infrarood lichttherapie, kunnen hoge saunatemperaturen de huid irriteren. Dus als u lijdt aan psoriasis, houd de temperatuur dan onder de 50 graden Celsius en laat de saunagang niet te lang duren.

Infraroodsauna 2024 - Infraroodsauna Tips 2
infraroodsauna - maart 2024

Ook mensen met hartproblemen moeten erop letten dat de temperatuur in de sauna laag blijft. Vergeet niet dat de frequentie van het licht zelf grote gezondheidsvoordelen biedt zonder de temperatuur tot onaangename niveaus te doen stijgen. De frequentie van het saunagebruik kan worden verhoogd als de temperatuur en de tijd lager worden ingesteld. De verhoogde frequentie zorgt voor een meer regelmatige blootstelling aan het infrarode licht zonder het lichaam te belasten met de warmte. De hydratatie moet toenemen met de frequentie, temperatuur en duur van de infrarood sauna sessies. Voor iedereen die regelmatig naar de infraroodsauna gaat, is voldoende hydratatie van cruciaal belang.

Dit betekent dat u voor, tijdens en na de sauna veel gezond, mineraalrijk water moet drinken. Hoewel de infrarood sauna het vermogen heeft om het lichaam sterk te ontgiften door te zweten, maakt de huid geen onderscheid tussen het vrijkomen van gifstoffen en gezonde mineralen. Drink daarom veel vloeistoffen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals kokoswater. Als de vochtinname niet wordt verhoogd naarmate de duur van de infraroodsauna-sessies toeneemt, kan uitdroging leiden tot hoofdpijn. Drink dagelijks ten minste vier liter water tijdens het gebruik van de infraroodsauna.

Infrarood Sauna Prijs

Kinderen en infrarood sauna

Kinderen kunnen ook gebruik maken van de infrarood sauna. Het protocol voor een kind is specifiek en moet met zorg worden gevolgd.

De drie belangrijkste richtsnoeren voor kinderen zijn de volgende:

 • De temperatuur moet zeer laag worden gezet
 • Kinderen jonger dan 12 jaar mogen de sauna niet langer dan 15 minuten verlaten.
 • Houd toezicht op uw kind door samen met hem de sauna in te gaan.

Oudere kinderen kunnen de temperatuur en de duur van de saunasessie verhogen. Ouders of voogden moeten aanwezig zijn om toezicht te houden op het verblijf van het kind in de sauna. Laat kinderen nooit alleen in de sauna en raadpleeg altijd een arts voordat u een therapieprogramma met infraroodsauna voor uw kind start.

Infrarood Sauna Prijs

Infrarood sauna baden: een gezonde levensstijl

Uiteindelijk kunnen infraroodsauna’s dagelijks of tweemaal daags worden gebruikt, op voorwaarde dat men zorgt voor een goede basis en een goede hydratatie. Mensen met bijzondere gezondheidsproblemen moeten de temperatuur laag houden, de duur kort en de intervallen tussen saunabaden langer. Dezelfde richtlijnen gelden voor kinderen. Veel volwassenen kunnen de infraroodsauna dagelijks gebruiken, soms zelfs twee keer per dag, op voorwaarde dat ze voldoende vocht drinken. De infraroodsauna zal na verloop van tijd een integraal onderdeel worden van uw dagelijkse gezonde levensstijl, dus neem de tijd om een basis te leggen.

Mensen zoeken ook naar:

infrarood sauna werking wetenschappelijk
wanneer niet in de infrarood sauna
infrarood sauna gezond
infrarood sauna temperatuur
medische infrarood cabine
douchen na infrarood sauna

vacuummachine van Vacsy